Talar vid event av Forskningsrådet och Aftenposten i Norge

Jag deltog nyligen i ett forskningsevent i Norge, arrangerat av norska Forskningsrådet och dagstidningen Aftenposten. Frågeställningen gällde integration och vad de nordiska länderna kan lära av varandra.

Övriga deltagare var bland andra nationalekonomerna Knut Røed vid Frischcentret och SSB:s Erling Holmøy.

Eventet sändes av Aftonposten och kan ses här. Jag deltar från 45:45 samt 1:08:35.

tino-norge-crop

Aftenposten följde sedan upp eventet med ett reportage om mig med rubriken ”I Sverige er det blitt slik at folk på begge sider av innvandringsdebatten hater hverandre”. Utdrag ur reportaget nedan:

“Hilde Sandvik: En av de mest interessante stemmene å følge i Sverige
Tino Sanandaji har i årevis vært et irritasjonsmoment for svenske innvandringstilhengere med sin nitide blogg. Det som gjør ham vanskelig å feie bort, er imidlertid at han hele tiden insisterer på å holde seg til fakta. Som i debatten om flyktninger og utdanningsnivå. Han har i flere år vært etter svensk presse og politikere, som ifølge ham har overdrevet. Han er en av de mest interessante stemmene å følge i Sverige.
Hilde Sandvik er sjefredaktør og grunnlegger av Broen.xyz

Når det gjelder gapet i sysselsetting, gapet i kunnskap, hvor mye gapet i kunnskap har økt – der er Sverige dårligst.

Norge er et sted i midten av de europeiske velferdsstatene, og dere klarer det heller ikke bra. Men dere klarer det bedre. Om gapet i sysselsetting i Sverige er omtrent 30 prosentpoeng, så er det i Norge omtrent 20 prosentpoeng. Og så har Norge bedre integrering av annengenerasjonen av innvandrere.

Mina Hauge Nærland: Det går altså ikke så bra?

Tino Sanandaji: Nei, det går ikke spesielt bra i Sverige.

Det som slår meg som interessant i Norge og som skiller dere ikke bare fra Sverige men også fra Danmark og Finland, er at det er mindre forskjell i kriminalitet og i sosial uro. I Sverige har vi, kanskje med Frankrike som forbilde, mye bilbranner. Misfornøyde ungdommer går ut og brenner biler. Jeg fikk tallene fra Danmark, Finland og Norge.”