Ny bloggdesign

Den nya bloggen är äntligen klar. Ett nytt funktion är en Youtubekanal med bland annat hela NRKs reportage om svenska utanförskapsområden.

nrk

Reportrarna Anders Magnus och Mohammed Alayoubis skakande reportage har blivit uppmärksammat i ibland annat Expressen, GP, Dagens Samhälle, DN, SVT, danska Berlingske och finska YLESydsvenskans Mats Skogkär:

”Två norska journalister besökte Stockholmsförorterna Rinkeby och Husby. Där blev de bortjagade från ett kafé när de skulle göra en intervju, möttes av stenkastning när de skulle skildra polisens vardag. Deras reportage sändes i söndags i NRK, norsk public service-tv, och föregicks av svarta löpsedlar och krigsrubriker i den norska pressen. Sverigebilden fick sig en törn. Igen. Som en “krigszon”, var omdömet från en av journalisterna, Mohammed Alayoubi.

Reportageteamet från NRK hade sökt sig till ett kafé i Husby för att intervjua nationalekonomen Tino Sanandaji om svenska integrationsproblem. Men intervjun avbröts snart av maskerade män som krävde att få veta vad de gjorde där. Efter hand blev de allt aggressivare. Till sist tvingades journalisterna och Sanandaji fly från kaféet…

Varför de hotfulla, maskerade unga männen skulle spela något slags teater, varför de skulle välja att leva upp till andras fördomar, är svårt att förstå. Det finns en annan, enklare och mer sannolik förklaring: de beter sig som kriminella för att de är kriminella.

De vill inte att journalister ska rapportera om deras förehavanden, skildra vad som händer. De vill kunna styra och ställa. Och de vill framför allt ha bort polisen. Det är, som det också konstateras i NRK:s reportage, ett maffiatänkande. Det handlar om territorium. Målet för de kriminella är att skapa ett område där deras regler gäller, där deras ord – inte lagen – är lag, där de bestämmer vilka som får komma och gå, vem som får intervjua vem och om vad”

Delar av reportaget har ännu inte uppmärksammats. Exempelvis har jag inte sett någon diskussion om uppgiften att parkeringsbolag av personalsäkerhetsskäl inte låter parkeringsvakter arbeta på eftermiddag eller kväll i Rinkeby:
”Politibetjent i Stockholm-politiet Biljana Flyberg forteller til NRK at parkeringsselskapene er blant dem som ikke tar sjansen på å ha vakter ute om ettermiddagen og kvelden i områder som Rinkeby og Tensta, forsteder til Stockholm. – Etter lunsj en gang forandres lokalsamfunnet. Om ettermiddagen kommer de flere ungdommer, og da kan parkeringsvaktene bli jaget bort eller angrepet. Dermed synes parkeringsselskapene ikke at de kan garantere for sine ansattes arbeidsmiljø, sier Flyberg”

Jag intervjuades i norska Morgenbladet, som ironiskt nog tycker att jag är politiskt korrekt! Orsaken är att jag inte höll med om beskrivningen att Rinkeby karaktäriseras av “krigsliknande förhållanden”. Det har naturligtvis inget med politisk korrekthet att göra utan på att jag vill använda begrepp exakt, det är enorm skillnad mellan krig och kriminalitet. Intervjun:

Du säger enligt NRK att det finns 55 No Go zoner i Sverige?

– Siffran är baserad på en polisanmälan, men polisen inte använda det uttrycket. Det finns en diskussion om ordet. Men polisen sade att det finns områden där kriminella gäng har en stor inverkan. På de lokala språken är de av någon som kallas “no go zoner”.

– Det låter som krigsliknande förhållanden?

– Nej, det är överdrivet.

Chockad, kan vi konstatera att även Sanandaji nu tydligen har förlamad av en sådan politisk korrekthet som han inte vågade säga sanningen. Vi kan bara spekulera om orsakerna. Rädsla för att förlora ditt jobb? Rädsla för våldsamma attacker från extremister? När det gäller bl a att det fortfarande är en krigsliknande förhållanden, fortsätter han:

– Det är illa, men man får inte missbruka ordet. Man kan smidigt gå runt i Rinkeby dagtid utan att attackeras. Problemet uppstår på kvällen, om man är en ambulans eller polis, eller tillhör motsatta gäng.

– Sweep problemen under mattan?

– Definitivt. Det är talande att bara NRK visar detta. Inte en enda gång i Iran, där jag kommer ifrån, kan alla problem sopas under mattan, som alltid kommer att visas i media, men det finns saker som nästan aldrig nämns i svensk media. Norska medier skriver mer om problemen i våra förorter än svenska media gör sig.

– Vi norrmän skrev mer om detta än svenskarna själva?

– Ja, vissa fall skrivs mer om den norska och danska medier. Ett exempel är händelsen i Kungsgården i Stockholm, där invandrar pojkar angriper unga flickor några år tillbaka. Det var mer skisserat på den norska hemsidan Journalisten.no än i vissa svenska medier. Jag var tvungen att sitta med Google translate och översätta från norska att ta reda på vad som verkligen hände i Stockholm”