Told you so

Migrationsverket rapporeterar färre än 150 asylsökande igår. DN medger:

”Antalet personer som söker asyl i Sverige har minskat sedan id-kontrollerna infördes. Minskningen är särskilt påtaglig i Malmö. Skånepolisen tror att flyktingar kommer att söka andra vägar in i Sverige. Antalet personer som söker asyl i Sverige har minskat sedan id-kontrollerna infördes. Minskningen är särskilt påtaglig i Malmö. Skånepolisen tror att flyktingar kommer att söka andra vägar in i Sverige.

Den 4 januari infördes id-kontroller på bussar, tåg och färjor som går från Danmark till Sverige. Dagen före sökte 203 personer som anlänt till Malmö asyl i Sverige. Tre dagar efter sökte 42 personer i Malmö asyl, alltså omkring en femtedel så många. Det totala antalet asylansökningar i Sverige den dagen hamnade på 148 jämfört med 236 dagen före kontrollerna infördes. – Den största förändring vi kunnat se är att nästan inte några alls kommer in till Hyllie station. Det är en direkt förändring efter id-kontrollerna, säger Eva Gun Westford vid Skånepolisen.

Medan det i stort sett inte ankommer några flyktingar till Hyllie station längre har det kommit upp till 40 personer per dag med färjan från Tyskland till Trelleborg. – Vi har sett en förändring där fler verkar dra sig till Trelleborgsbåtarna. Det är det enda sättet att komma över Öresund nu utan att behöva kontrolleras, säger hon.

Polisen i Skåne har stärkt sina kontroller över de bilar som kommer över Öresundsbron sedan id-kontrollerna infördes för tågtrafiken. Eftersom ingen id-kontroll görs på den danska sidan av Öresundsbron gör polisen i stället en gränskontroll på den svenska sidan. – Vi har en partiell gränskontroll på bron. Polisen är där dygnet runt, och de senaste dagarna har vi kontrollerat 95 procent av fordonen, säger Eva Gun Westford.”

Kommer ni ihåg när alla från Anders Danielsson till regeringen till Centerpartiet till media i flera månader insisterade på att flyktingtrycket är bortom Sveriges kontroll? De ljög.

Andra länders erfarenhet bevisade att påståendet var uppenbart inkorrekt när exempelvis Gustav Fridolin hetsade mot gränskontroller som “rakbladsstängselspolitik”, hävdade att det inte skulle funka och bröt mot internationell rätt. “Det skulle kräva att du bygger en mur runt Sverige eller satte upp stängsel. Och Sverige skulle då behöva utträda från alla internationella konventioner”.

Flyktingkrisen orsakades inte av mystiska krafter bortom vårt förstånd eller en icke-existerande upptrappning av våldet i mellanöstern. Det berodde i grunden på att EUs externa gränsskydd kollapsade, och började snabbt lösas när Sverige återinförde sitt gränsskydd. Allt annat är detaljer, non sunt multiplicanda entia sine necessitate. Tänk om någon hade sagt detta om och om igen i flera månader. Hate to say I told you so, but hell, I told you so.