Nya avslöjanden i Wolodarskiaffären, Norska journalistförbundets tidning Journalisten bekräftar mörkläggning

Ansedda Journalisten ges ut av norges journalsitförbund Norsk Journalistlag. Anklagelserna mot Dagens Nyheter av invandringskritiska tablioden Nyheter Idag har hittintills inte undersökts vidare av svensk media. Norska Journalisten har däremot intervjuat den polispsykolog och den polisman som tipsade DN om övergreppen i augusti, och skriver att de “framstår som trovärdiga källor”. Journalistens artikel “Övergrepp mot unga flickor, ett halv års tystnad  i svenska medier” bekräftar de explosiva anklagelserna mot DN, och måste beskrivas som ett bombnedslag i den växande Wolodarskiaffären.

journalsiten

Utdrag: “Två dagar efter konserten blev Dagens Nyheter kontaktade av en psykolog som hade varit närvarande. Eftersom han hade arbetat på uppdrag av polisen i många år fick han mycket information både på plats och i efterhand. Psykologen såg till att tidningen också fick kontakt med polisinspektören som jobbade under festivalen. Dagens nyheter publicerade inte källornas information. Det verkar som att redaktörerna bara pratat med polismannen i några sekunder. Polismannen säger att han ringde till journalisten minst fem gånger utan att få prata med henne. Tidningen har å sin sida sagt att de inte fick informationen bekräftad, men har inte gått närmare in på vilka ansträngningar de faktiskt gjorde.”

Nyheter Idag har publicerat vad de menar är ett SMS från DNs Hanne Kjöller till polismannen som vittnade händelserna och försökte få DN att skriva om de.

sms

Journalisten skriver vidare:

“Polisinspektören har alltså varit i kontakt med DNs reporter Hanna [sic] Kjöller efter att psykologen kopplat samman dem. Men han kan inte berätta vad som hände och fick senare inte kontakt med tidningen. Nu säger Dagens Nyheter att de inte lyckades få psykologens information bekräftad och hänvisar till att de bara hade en enda anonym källa.”

Den förklaring som förts fram av DNs redaktionschef Caspar Opitz är “Vi hade gärna gjort samma nyhetsjobb i somras, om vi bara hade fått bekräftat att detta var en stor och omfattande händelse. Vi kom inte längre än en källa, som ville vara anonym och inte arbetade hos polisen”

Journalisten bekräftar att det finns inte en utan två vittnen och att en polis har varit i kontakt med DN. Det verkar som att tidningen inte bara är skyldig till mörkläggning i augusti utan har ljugit i ett försök till coverup de senaste dagarna. DNs Caspar Opitz ger inga förklaringar till Journalisten annat än att Nyheter Idag är en högerpopulistiskt hatsite, trots att Journalistens artikel inte baseras på Nyheter Idag utan på intervjuer med psykologen och polismannen.

“Til oss skriver Opitz at han har ekstemt mye å gjøre og ikke rekker å snakke med Journalisten. Vi innvender at det er synd om vi må viderebringe kritikk av Dagens Nyheter uten å få stille dem spørsmål og få kommentarer fra redaksjonsledelsen. Han svarer kort: «Hej igen Helge, du får själv välja om du vill citera anklagelser från en högerpopulistisk hatsajt eller inte»

Journalistens artikel kan läsas här.

Det är extra pinsamt för den svenska journalistkåren att det krävdes en norsk tidning att granska och bekräfta anklagelserna mot DN. En artikel i New York Times kontrasterade debattklimatet i Sverige med mer öppna Norge: “In Sweden, a closely patrolled pro-immigration “consensus” has sustained extraordinarily liberal policies while placing a virtual taboo on questions about the social and economic costs. In Norway, a strong tradition of free speech and efficient administration has produced a hard-nosed approach about which refugees, and how many, to take in.

Uppdatering: vänliga läsare har översatt Journalistens artikel till svenska:

Övergrepp mot unga flickor – ett halvt års tystnad i svenska medier

Journalisten talade med anonyma källor som varnade Dagens Nyheter.

– Jag var på jobbet under festivalen We are Sthlm två eller tre kvällar, berättar en svensk polisinspektör för Journalisten.no. Vi kallar honom “Lars”, som är det namn han fått av Nyheter Idag.

– Det var illa.

Övergreppen mot unga flickor på konserterna i Kungsträdgården i augusti har fått stor uppmärksamhet i svenska och norska medier efter att de blev kända i helgen. Den stora, svenska tidningen Dagens Nyheter har avslöjat att polisen höll tyst om händelserna, men har också själv fått kritik för att mörklägga sin egen roll.

Tidningen blev varse två dagar efter den sista konserten i somras, men följde inte upp händelsen. Den invandringskritiska, lilla nättidningen Nyheter Idag angriper Dagens Nyheter och får själv kritik för att vara en “konspiratorisk hatsite”.

Journalisten.no valde att prata direkt med nättidningens källa.

Började 2008

– Var ni förberedda? frågar vi polisinspektören.

– Det är inte ett helt nytt fenomen, även om det framställs så. Första gången jag såg dessa gäng var under festivalen Ung08 i Stockholm, alltså för 7– 8 år sedan. Då var problemet att man rånade i grupper, säger polisinspektören.

– Personrånen var uteslutande riktade mot svenska eller ljusa pojkar och alla rånarna bestod av invandrargäng. Det ledde till att de svenska ungdomarna knappt kunde vara på festivalen. Gick de in på konserten fick de stryk. Stod de utanför blev de rånade.

Polismannen förklara ensidigheten i brotten med att svenska ungdomar sällan går på konsert i stora grupper. De är oftast två– tre tillsammans, medan förortsgängen är tio– tolv stycken. Och svenskarna kan ha mer pengar och dyrare saker.

Dessutom är det liten risk att rånarna ska träffa på offren igen. De bor på olika ställen.

De senaste åren har sexuella övergrepp mot flickor präglat festivalen, enligt “Lars”.

Få anmäler

– Samordningschefen sade under förberedelserna att det har blivit ett stort problem. Han bad oss avlägsna gängen enligt polislagens paragraf 13 och anhålla eller avvisa beroende på bevisunderlaget.

Normalt blir få personer anhållna och anklagade. Det kräver vittnen som vill anmäla, och polisen griper delsvis in för att förebygga. Under fjolårets festival blev de flesta bortkörda från konsertområdet.

Polismannen säger att runt 200 personer blev omhändertagna under festivalens lopp.

– Varför är det naturligt att bara bortföra personer om mycket unga flickor blivit utsatta för trakasserier?

– Om det är gäng på 10 personer har några tafsat, några har klämt och några har stått runt omkring. Om vi får upplysningar som kan ligga till grund för åtal kan det bli fråga om anhållan. De andra släpps.

Han berättar att flickorna som skriker för att väcka uppmärksamhet sällan anmäler när polisen ingriper mot gängen. Därför saknas grund för åtal.

– En ung flicka var först livrädd för att säga ifrån. Då skulle hon bli hemkörd och inte fått lov att gå på festivalen dagen efter. Men det som hände kommer säkert följa efter henne under lång tid.

Tyst förra året

Det fanns många ögonvittnen till att polisen ingrep mot pojkar och unga män som antastade ned till omkring 13 år gamla flickor framför scenen där Zara Larsson uppträdda på festivalens avslutningskonsert 15 augusti i fjol. Arrangörer, säkerhetsvakter och frivilliga såg att dussintals hämtades ut från folkmängden och fördes till polisens tält.

Troligen registrerades inte namnet på de flesta. Många blev bortkörda. En person dömdes senare.

De flesta eller alla som blev bortkörda från festivalen var invandrarungdomar. Många var enligt källan så kallade “ensamkommande”, alltså ensamma, afghanska asylsökare. De agerade i grupp och flickorna hade inget att sätta emot.

Två dagar efter konserten blev Dagens Nyheter kontaktade av en psykolog som hade varit närvarande. Eftersom han hade arbetat på uppdrag av polisen i många år fick han mycket information både på plats och i efterhand. Psykologen såg till att tidningen också fick kontakt med polisinspektören som jobbade under festivalen.

Suddiga skuggor

Dagens nyheter publicerade inte källornas information. Det verkar som att redaktörerna bara pratat med polismannen i några sekunder. Polismannen säger att han ringde till journalisten minst fem gånger utan att få prata med henne. Tidningen har å sin sida sagt att de inte fick informationen bekräftad, men har inte gått närmare in på vilka ansträngningar de faktiskt gjorde.

Det skrevs inget om övergreppen i Dagens Nyheter under sommaren, och heller inte i andra svenska medier. [anmärkning: tidigare års övergrepp togs upp av SR i augusti inför årets festival] I det första omnämnandet av händelserna i fredags, skrev tidningens medarbetare Lasse Weirup att det för honom var oklart varför medierna inte fångat upp händelserna.

Övergreppen i Köln på nyårsnatten ledde till att den svenska tidningen plockade upp tråden så långt i efterhand.

De två svenskarna som vände sig till Dagens Nyheter och senare har pratat med Nyheter Idag, har valt att vara anonyma med hänsyn till sitt arbete och anseende. Vi har inte haft tillfälle att träffa dem, men har genomfört långa telefonintervjuer. De framstår som trovärdiga källor.

Inte ett nytt fenomen

Polisinspektören har alltså varit i kontakt med DNs reporter Hanna [sic] Kjöller efter att psykologen kopplat samman dem. Men han kan inte berätta vad som hände och fick senare inte kontakt med tidningen. Nu säger Dagens Nyheter att de inte lyckades få psykologens information bekräftad och hänvisar till att de bara hade en enda anonym källa.

“Lars” var bara en av många poliser som deltog i ordningsarbetet i Kungsträdgården.

– Förväntade ni er att medierna skulle belysa övergreppen?

– Ingen erfaren polis är förvånad över att det inte får uppmärksamhet.

– Varför?

– Man vill inte beskriva verkligheten som den är. Den är obekväm och överensstämmer inte med vad man har bestämt sig för. Det är som om propaganda rullas ut.

Upplopp i förorterna

“Lars” säger att han slutat att läsa Dagens Nyheter efter oroligheterna i svenska förorter som Rinkeby, Tensta och Husby 2013.

– Jag var i fält överallt och jobbade mycket de veckorna. Det jag läste stämde helt enkelt inte.

Såhär beskriver han arbetet i Stockholms förorter:

– Vi kan inte lämna bilen för att genomföra ett uppdrag. Vi måste också ha någon som vaktar fordonet. När man ger sig ut blir man snabbt omringad av 15– 20 stycken, halvt eller helt maskerade. De frågar vad vi gör där och säger att vi ska passa oss. Man kan inte ingripa, och måste akta sig för sten och peklaser som skadar ögonen.

– Jag känner inte igen mig i medierapporteringen. Folk borde få chansen att skapa sig en egen uppfattning baserat på att man berättar som det verkligen är.

Otroligt lätt att få bekräftat

– DN har förklarat att de inte lyckades få in uppgifterna i augusti. Att du inte fick kontakt kan ju skyllas på misstag eller missförstånd. Hur svårt skulle det vara att få händelserna i Kungsträdgården bekräftade?

– Det hade varit lätt, otroligt lätt. Journalister ringer varje dag till arresten och till jourhavande och frågar: Hur är ordningssituationen? Hur många är anhållna eller tagna i förvar? Hur är situationen där och där?

– Får de sanningsenliga svar?

– Det händer aldrig att den polis som svarar inte berättar hur många som är anhållna eller tagna i förvar.

– Och det är inte bara polisens närvaro. Det är arrangörer, ordningsvakter, mammor och pappor, socialtjänsten, kyrkan. Det är tätt med folk från samhällets sida. Och det som händer, händer trots samhällets stora närvaro.

– Hur hade det varit om det inte fanns en stor närvaro av vuxna?

– Då hade det varit Köln.

Vi frågar polismannen om hans bild av situationen i Stockholm är präglad av att han är negativt inställd till stor invandring eller av andra politiska uppfattningar.

– Jag skulle säga tvärtom. Mina politiska uppfattningar är färgade av jobbet. Jag har en ung dotter och är orolig för hennes uppväxt här. Systemet har havererat i förorterna, ändå hade vi både tid och råd när allt detta började. Nu gör vi det utifrån andra förutsättningar. Jag förstår inte hur det ska kunna gå ihop. Vi kommer att stå inför problem som får de nuvarande att framstå som banala.

– De gick målmedvetet mot scenen

Polispsykologen var som privatperson på plats under Zara Larssons konsert på Kungsträdgården tillsammans med några unga släktingar. Han var alltså inte där i arbetet, men stödjer den bild som polisinspektören ger.

Han insisterar på anonymitet med hänsyn till sitt känsliga yrke och för att han vill kunna behålla sina uppdrag. Vi kan kalla honom “Gunnar”.

– Jag ser grupper av män, polisen sa att de var från Afghanistan, som målmedvetet gick rakt mot folkmängden framför scenen med huvorna uppdragna. Många såg väsentligt äldre ut än 20. Polisen och vakterna plockade kontinuerligt ut några av dem från folkmängden och poliser berättade att de hade överfallit unga flickor.

– Jag såg detta själv, för de var inne i folkmassan. Polis och vakter såg inte övergreppen själva, därför kunde de inte anhålla.

– Vad hände med dem?

– De blev släppta, ingen blev häktad. Många av flickorna försvann. Och det var omöjligt att säga vem som gjorde vad. De bildade en vägg. Ofta knuffade de ned flickorna på marken och tog dem på brösten, mellan benen och på rumpan. Det var mer sexuellt än rån. Det handlade om sex, inte om pengar.

10 av 10 sa att de hade blivit antastade

Psykologen säger att övergreppen verkade vara organiserade. De kom i grupper, lugna, förberedda med huvorna på. De verkade målmedvetna och gick rakt in i folkmängden. Det började när det blev mörkt. Atsmofären var helt annorlunda när det var ljust, säger han.

– En av mina släktingar pratade med några av flickorna, ca 10 stycken. Alla sa att de hade blivit tafsade på. Inte några av dem, utan alla. En sade något som jag fortfarande minns: “Men jag antar att jag får vänja mig vid det”.

– Det är något av det värsta jag har hört. Många var väldigt unga, jag såg flickor som måste ha varit 13.

Räknade med mediabevakning

Eftersom det var så mycket folk där, så mycket polis, organisatörer och vakter, räknade polisen med att han skulle få läsa om det i tidningarna nästa dag.

– Jag var chockerad över hur många människor som gjorde detta. Dagen efter såg jag ingenting i medierna, inte ett ord.

Han bestämde sig för att ge DN ett tips så att de skulle kunna skriva om det. Han valde skribenten Hanne Kjöller eftersom hon hade skrivit om kontroversiella saker förut.

– Jag skickade ett mail den 17 augusti, det är mailet som Chang (Chang Frick som driver nättidningen Nyheter I dag [sic], journ.anm.) har en bild på.

– Hon kontaktade mig strax därpå och var väldigt intresserad. Jag berättade för henne vad jag har berättat för dig, men jag berättade inte direkt att de troligtvis var från Afghanistan. Jag pratade bara om “män” och “pojkar”.

När han under samtalen med Kjöller nämnde att polisen hade sagt att det stora flertalet var från Afghanistan och att några av dem precis hade kommit till Sverige ändrades tonen, säger “Gunnar”.

– Jag tänkte direkt att hon trodde jag var rasist. Hon ställde inga frågor om angriparna.

Men hon sa att hon skulle kontakta polisen. Jag gav henne kontaktinformation till polisinspektören.

”Jag blev rasande”

– Men hon växlade ju bara några ord med honom. Jag räknade med att hon hade fegat ur eftersom frågan var för känslig. Jag blev rasande.

Psykologen tipsade senare Svenska Dagbladets kommentator Per Gudmundsson, men han svarade inte.

– Jag kände mig helt maktlös. Båda två skriver om saker som få vågar prata om, så jag antog att det inte gick. Klimatet här i Sverige är absurt.

– Nu skriver Dagens Nyheter att de kollat upp men inte fått det bekräftat. Det är omöjligt. Om de hade gjort 10 minuters research hade de hittat någon som skulle kunna bekräfta min historia.

DNs Hanne Kjöller tog kontakt med psykologen igen efter övergreppen i Köln på nyårsnatten. Han hävdar att hon förklarat fadäsen i augusti med att redaktionschefen för tidningens Stockholmssektion menade att upplysningarna “lät som fabrikationer från Sverigedemokraterna”. I de nya samtalen med psykologen ska hon ha förnekat det uttalandet.

Tidningen svarar inte

Svensk polis har de senaste dagarna erkänt att det var ett misstag att inte upplysa offentligheten om övergreppen under “We Are Sthlm” i somras. Rikspolischefen har antytt att man dolde det pga politiska mål.

Nyheter Idag tycker att Dagens Nyheter ska ta sin del av skulden för att händelserna blev mörklagda och skriver att tidningen ljuger i sina förklaringar. Nättidningen har knappt fått komma till tals i svenska medier efter kritiken, utan har blivit stämplad som högerextrem och mediekritiken som “ett drev”.

Chang Frick har bakgrund i Sverigedemokraterna. Han påpekar att Nyheter Idag är anslutna till det pressetiska systemet i Sverige.

Vi har kontaktat Dagens Nyheter för att få deras kommentar till kritiken. Det är redaktionschef Caspar Opitz som hanterar saken. Han har låtit sig intervjuas av svenska Journalisten och några andra medier.

Till oss skriver Opitz att han har extremt mycket att göra och inte hinner prata med Journalisten. Vi menar att det är synd om vi måste förmedla kritik mot Dagens Nyheter utan att få ställa frågor till och få kommentarer från redaktionsledningen. Han svarar kort:

“Hej igen Helge, du får själv välja om du vill citera anklagelser från en högerpopulistisk hatsajt eller inte”, och hänvisar till uttalanden han har gjort till sin egen tidning och journalisten.se.