Anders Lindberg gräver vidare i DNs nazistspår, och avslöjar den räta linjens konspiration

DN skrev nyligen en artikel om etnonationalister som blev uteslutna ur SD och deras försök att skapa kopplingar till näringslivet. DN använder lösa insinuationer  för att försöka koppla mig med dessa extremistkretsar, med då William Hahne säger sig vara inspirerad av mig ”Hahne framhåller nationalekonomen Tino Sanandaji som en inspirationskälla”

Det räcker att upprepa att jag aldrig träffat eller haft kontakt med William Hahne.

Anders Lindberg kände att DN smutskastningsförsök var för subtil. Aftonbladet lägger mig i samma bild som William Hahne och blandar samman citat av mig och extremister för att kleta de på mig. Aftonbladet undanhåller givetvis att det inte existerar några kopplingar mellan oss annat än att Hahne nämner mig i DN.

DN

”En ikon bland invandringskritiska nät­aktivister.” Så beskriver journalisten Björn af Kleen ekonomen Tino Sanandaji i ett ­reportage om den nationalistiska miljö som växt fram kring Sverigedemokraterna. –  Jag gillar att högutbildade, intellektuella personer frontas för den invandringskritiska rörelsen, säger William Hahne, tidigare ledande i SDU men ­numera utesluten.

“Blir som med Indianer”

Tino Sanandaji har bland annat hävdat att om nuvarande politik fortsätter är personer med ”invandrarursprung” i majoritet i Sverige efter 2025. Tesen drivs på de flesta högerextrema sajter även om själva tidpunkten skiftar. Om vi inte stoppar invandringen blir det som med ­indianerna – vi får bo i reservat. Och liknande. Beräkningen av tidpunkten gjorde Sanandaji genom att ta ökningen av antalet asylsökande och dra ut trenden in absurdum. Med samma teknik kan man bevisa vad som helst. Exempelvis: I går åt jag ingen pepparkaka, men i dag äter jag fem pepparkakor. Med samma ökningstakt äter jag i morgon tio pepparkakor och om två veckor nästan hundra. Pepparkakskollapsen är bara en tidsfråga.”

Anders Lindeberg har fortfarande svårt förmellanstadiematte. Jag skrev ”Det som pågår i Sverige idag är en aldrig beprövad linje som ingen västvärld någonsin varit i närheten av. Om den mot förmodan skulle fullföljas kommer de med invandrarursprung bli majoritet inom ca 10-15 år”

10.000 asylsökande per vecka motsvarar en årstakt på drygt en halv million per år. Magdalena Andersson skrev på samma sätt ”Om det frampå nästa år fortsätter att komma 1500 personer om dagen, då hamnar i ett helt nytt läge. Då handlar det om en halv miljon människor på årsbasis”.

Jag beräknade hur många som skulle komma om dåvarande årstakt skulle fortsätta några år, det handlar inte om att “ta ökningen av antalet asylsökande och dra ut trenden in absurdum”. Om årstakten mot förmodan fortsätter i femton år blir det nära åtta miljoner. Vi vi ignorerar skottår: 10.000 x 52 x 15 = 7.800.000

Detta har inget med ökningstakt att göra. Det är fascinerande att Anders Lindberg efter flera inlägg fortfarande inte förstår något så enkelt. Hans hånfulla räkneexempel blandar samman multiplikation och accelererande ökningstakt, vilket är lagom imponerande för en vuxen person som gått ut gymnasiet.

För att säga det på ett mindre abstrakt sätt så Aftonbladet förstår är min liknelse: Om man äter tio pepparkakor om dagen i tio år summerar det till 36.500 pepparkakor.

Anders Lindberg ändrar detta till: “I går åt jag ingen pepparkaka, men i dag äter jag fem pepparkakor. Med samma ökningstakt äter jag i morgon tio pepparkakor och om två veckor nästan hundra”

Mitt räkneexempel var om samma höga nivå skulle fortsätta i 10-15 år med noll ökningstakt. Du äter tio pepparkakor idag, tio imorgon, och tio om två veckor, inte hundra. Lindberg hittar på ett eget exempel med ständigt ökande ökningstakt och motbevisar sitt eget påhitt. Trots att han har dummat ned det till pepparkakskalkyl för att reducera abstraktionsnivån förstår inte Lindberg skillnaden mellan vad vi gjort.

Anders: I grundskolan lär man sig matematiska begrepp som multiplikation och den räta linjens ekvation. När barn blir lite äldre lär de sig lite mer avancerade koncept som ökningstakt och derivata och att den räta linjen kan böja sig. Jag förstår att detta kan låta som hokus pokus för er på Aftonbladets, men jag lovar förklara det för dig till slut. Att räkna på pepparkakor är rätt tänkt, och ibland hjälper det med bilder för de som har svårt för tal.

expon

Detta var förresten syftet med DNs naket långsökta försök att koppla mig med William Hahne på basis av andrahandsassociationer. DNs insinuationer öppnar för ännu mer skrupelfria aktörer som Anders Lindberg att låtsas koppla mig till William Hahne genom att citera DN.

Ett annat bevis av Anders Lindberg att jag har högerextrema tendenser är för övrigt att jag använder begreppet “invandrarursprung”, precis som svenska myndigheter och den rödgröna regeringen. Det finns andra påhitt på samma nivå som inte är värt att bemöta.

Mellanstadiematte är kanske inte Anders Lindbergs grej, men det är inte en man helt utan talang. Om man ska tro Daniel Suhonen bok Partiledaren som klev in i kylan har Anders Lindberg tidigare jobbat med att “kartlägga politiska motståndare åt Socialdemokraterna”. Svårt att tro på, eller hur?
aftonbladet