Fler mail från regeringskansliet

De läckta mailen från regeringskansliet citeras i riksmedia. Expressen skriver: “Läckta mejl avslöjar regeringens krisplan” “Två dagar innan Migrationsverket presenterade sin prognos om antalet asylsökande till Sverige kom mejlet från Finansdepartementets budgetavdelning. Det gick ut till samtliga statssekreterare och budgetchefer på departementet och innehöll en uppmaning om att se över samtliga möjligheter att spara pengar. I mejlet skriver avsändaren att läget med asylsökande är hanterbart 2015 – men för 2016 krävs stora utgiftsminskningar för att inte riskera att bryta igenom utgiftstaket. Mejlen – som har läckt och publicerats på nationalekonomen Tino Sanandajis blogg – har bekräftats vara äkta av Finansdepartementet.”

Aftonbladets Olof Svensson gräver vidare och intervjuar statssekreteraren. “Finansminister Magdalena Anderssons statssekreterare Max Elger har skickat det första mejlet. Det andra kommer från staben på finansdepartementets budgetavdelning.

– Migrationsverket kom med en prognos i förra veckan där de förutser stora kostnadsökningar. Då är det naturligt att man har beredskap, säger Max Elger.

Det står ”senareläggning av satsningar”, vad menas med det?

– Jag noterar det, men det är inte aktuellt.

Men det står ju så?

– Det är brukligt att gå ut med en bred ansats i sådana här besparingsprojekt. Sedan ska det prioriteras politiskt och där kan jag vara tydlig, det är inte aktuellt.

Varför är det då formulerat så?

– Det är budgetavdelningens normala sätt att arbeta. De vänder på alla stenar, sedan ska det ske en politisk prioritering.

Senast måndag 9 november ska de olika departementen återkomma med ett svar till finansdepartementet på hur man vill spara in. De läckta mejlen har publicerats på nationalekonomen och debattören Tino Sanandajis blogg. Finansdepartementet bekräftar för Aftonbladet att de är äkta.”

Notera att jag inte var först med dessa mail. Läckan skickade samma mail till Karl-Olov Arnstbergs blog, som publicerade de innan jag gjorde. Även Johan Westerholm på Ledarsidorna har tidigare skrivit om krisen inom regeringskansliet på basis av andra källor.

SVT, Dagens Industri, SVD, Dagens Opinion och Sveriges Radio rapporterar om de läckta mailen och creddar min blogg. Undantaget är Dagens Nyheter som hävdar “Det andra mejlet har skickats från staben på finansdepartementets budgetavdelning, enligt Aftonbladet och Svenska Dagbladet som var först med att rapportera om de läckta mejlen”

En egendomlig tillägg då Aftonbladet och SVD själva inte sa sig vara först med att rapportera om de läckta mejlen. EU-parlamentariker Marita Ulvskog twittrar från Bryssel “Struntprat! Under mina 18 år i RK var detta rutin. Väx upp!”

Tydligen var det rutin med “full panik” under Marita Ulvskogs tid på regeringskansliet. Detta är annars inte rutin. Johan Ingerö påpekar “Efterlysning av synnerligen ospecifika besparingar per mail tycker jag andas viss desperation.” När magnituden av de besparingar Sverige står inför klarnat kan det finnas skäl att återkomma till Marita Ulvskogs kommentar.

Det finns fler mail. Ett par andra handlar om hur regeringskansliet resonerar om de borgerliga partier och budgetomröstningar. Läckan inom regeringskansliet skriver: “Ett annat intressant mail kom dagen före det om besparingar. Det handlar om hur tjänstemännen på Fi-dep bedömer att regeringens budget kommer gå igenom i Riksdagen. Även detta bör man kanske skicka ut så att gräsrötterna kan fundera på hur just dem vill att deras parti ska ta ställning i frågan. För mig blir det väldigt tydligt att den s.k. Alliansen har en någorlunda enad retorik utåt mot sina väljare, för att hålla skenet uppe, medan de medvetet gör allt för att inte riskera att hamna i samma sits igen som tvingade fram nödlösningen DÖ. Som tjänsteman på RK har jag min lojalitet mot mitt ämbete och mot nuvarande och kommande regeringar. Ytterst således mot det svenska folket. Det smärtar mig att se det som sker nu och jag hoppas att fler rannsakar sitt samvete och delar med sig av sin information.”

mail1

 

mail2