I radios studie ett om invandring

Studie ett hade idag en temasänding om invandring inkusive ett segment där jag medverkar. Utdrag:”

“Det finns en grupp opinionsbildare som menar att kostnaderna för flyktinginvandringen skenar utom kontroll och att det kommer att få stora konsekvenser för välfärden i Sverige. De har fram tills nyligen inte hörts så mycket i medierna något som ofta får dessa personer att tala om en mediecensur. En av dem är Tino Sanandaji, nationalekonom, debattör och författare.

Du håller på med en bok som bland annat handlar om mediernas hantering av den här frågan. Och du är väldigt kritisk. Varför? 

– Låt oss ta OECD-rapporten som exempel. Rapporten gör olika beräkningar beräkning och då finns det en beräkning som visar att invandringen är en vist på 0,2 procent av BNP. Den beräkningen exkluderar kostnaden för flyktingmottagning, alltså det som står i statsbudgeten för Migrationsverket och Arbetsförmedlingen och att ta in asylsökande de första åren den dyraste perioden. Det är i dag ungefär en procent av BNP. En kalkyl som exkluderar kostnaderna för flyktingmottagningarna kan inte användas i debatten om kostnaden för flyktingmottagning. Sättet som media kommer runt det här är att inte tala om det här, säger Tino Sanandaji.

Tror du att det sker medvetet eller av okunskap i sådana fall? 

– Det är en blandning. I vissa fall är det medvetet. Dagens Nyheter är den tidning som skrev en artikel som kritiserade Jan Ekberg och lyfte fram OECD-rapporten. Jag talade om för deras journalist och visa ur rapporten att den exkluderar kostnad för flyktingmottagning. Inte nog med att de inte talar om det här, de talar inte heller om att det är flera beräkningar. Jag har aldrig sett en akademiker kritisera Jan Ekbergs uträkningar.

Även de som inte är nationalekonomer måste ju få kritisera. 

– Det stämmer men om journalisterna hade argumenterat korrekt så är det en sak. Jan Ekberg har ju räknat på olika sätt på offentliga tjänster men ändå kritiserar de honom och säger ”det har du inte gjort”. Förmodligen gör de det för att det är förvirrade. De förstår inte hur han gör.”

Här är en länk till ljudfilen med resten av inslaget om kostnader där jag medverkar.

Jag rekommenderar läsare att lyssna på hela temasändningen om integration som även inkluderar intressanta intervjuer med professor Jan Ekberg och SOM-institutets Henric Oscarsson. Ekots programledare Jörgen Huitfeldt var föredömligt välinformerad, och P1s Studio Ett förtjänar en eloge för sin professionella ansats.