Hjälp mig med fundraising [Vi slog rekord och nådde 400.000 på drygt tre dygn. Följ uppdateringar nedan.]

Jag vill skriva en bok om invandring till Sverige med preliminär titel ”Moral Superpower”. Boken kommer att skrivas i en svensk och en engelsk version och ges ut utan något förlag. För att finansiera projektet har jag startat ett så kallad crowdfunding-projekt på Kickstarter.

För de som inte vet vad crowdfunding är så betyder det att ni ger mig pengar. Så kallad gräsrotsfinansiering att det är en metod för att finansiera projekt eller idéer genom att vända sig till ett stort antal finansiärer. Den rör sig om en ren donation med min tacksamhet som enda belöning.

Mitt vanliga jobb är som forskare i nationalekonomi, med fokus på skatter och entreprenörskap. Att skriva om invandringsfrågor är en obetald hobby vid sidan av. Det är en kul fritidssyssla, men också en tidskrävande sådan. Jag har försökt att bara låta skrivandet stjäla arbetstid när jag känt mig tvungen. De senaste tre åren har migrationsdebatten ändå tagit upp uppskattningsvis halva min arbetstid. Tidsbrist har lett till att många intressanta frågor aldrig tagits upp eller bara nämnts i förbigående. Boken kommer att ta några månader att skriva. Jag ber därför om 400 000 kronor.

Ungefär halva innehållet kommer att baseras på de ca hundra texter på ämnet jag redan skrivit medan resten kommer att utgöras av nytt material. En bok på engelska på akademisk nivå kan rikta sig direkt mot utländskt prestigemedia där jag ibland citeras (e.g The Economist I, II, III, Forbes Magazine, Wall-Street Journal, New York Times Magazine, The Times, The Telegraph, National Review, New York Times, Washington Post, Time Magazine, The Guardian, Foreign Affairs, BBC, etc). Min förhoppning är att boken kan ges ut under senare delen av 2015, men vissa kapitel kommer att läggas ut tidigare. Insamligen kommer att pågå i 20 dagar. Man kan välja att donera i sitt eget namn eller anonymt genom att skapa en alias på Kickstarter.

Här är länken till “Moral Superpower” på Kickstarter igen. Hjälp gärna till att marknadsföra projektet, och tack på förhand! De som av olika skäl föredrar att lägga in pengar direkt på mitt konto kan också kontakta mig [email protected]

 

Uppdatering I

Vi är uppe i 100.000 kr drygt 8 timmar efter att jag la upp posten. Wow.

Jag visste att jag skulle få in summan jag bad om, om inte annat från rika handelskompisar som tycker synd om mig. Men jag är genuint rörd över det tsunami av kärlek och stöd från läsarna vi ser.

Det som värmer i hjärtat mest är inte 10.000 kr åt gången från Masters of the Universe i London och Östermalm (fortsätt dock för all del ge ni också…). Det är 100 kronor från pensionärer och studenter som mailar att de har tight ekonomi men ändå vill skänka något. Mitt råd till de som inte har råd men vill visa sitt stöd är att ge 10 symboliska kronor som moraliskt stöd medan de som känner att de har råd kan fortsätta fylla bankkontot.

Jag började för övrigt skriva manus tre veckor sedan. Det skulle underlätta enormt mycket om jag har finansiella resurser men boken kommer att skrivas oavsett.

 

Uppdatering II

Knappt 28 timmar efter länken till insamlingen har vi passerat 200.000 kronor. Donationen som tog oss exakt halvvägs kom från en assistant professor i nationalekonomi vid NYU.

Många frågar varför jag inte ger rewards. Orsaken är att det är en juridisk gråzon som skatteverket ännu inte har granskat. Därför ger jag ingen motprestation som kan göra mig skatteskyldig utan ber om en ren gåva.

Två artiklar medan ni väntar på boken. Ann-Marie Pålsson är en framstående docent i nationalekonomi vid Lund och var fram till 2010 moderat riksdagsledamot. Hon kritiserar oseriösiten i diskussion om invandringens nationallekonomiska konsekvenser i Sydsvenskan.

Läs också min senaste kolumn i Realtid om hur Moderaternas skadade förtroende kan återuppbyggas. Mitt främsta råd till Anna-Kinberg Batra är att återgå till en evidensbaserad analys av riktiga forskare. Moderatväljare är smartare än journalister.

 

Uppdatering III

Strax under 48 timmar efter launch har vi nått 300.000 kronor.

 

Uppdatering V

Vi nådde målet på 400.000 kronor lite drygt tre dygn efter launch. Ni bör veta att ni har gjort lite historia här, detta saknar motstycke.

Per Gudmundson skriver om vår kampanj i Svenska Dagbladet:

“Nationalekonomen Tino Sanandaji har under ett par år intresserat sig för migrationen och dess ekonomi, primärt på sin blogg men också som krönikör i Realtid.se. Nu har han bestämt sig för att skriva en bok med arbetsnamnet ”Moral Superpower: A book on immigration”, och har för detta sökt finansiering via ett crowdfundingprojekt på Kickstarter. Sanandaji säger att han behöver 400.000 kronor. Och efter bara tre dygn har han fått in mer än 300.000 kronor. Det är den snabbaste insamlingen för en svensk debattbok som åtminstone jag har hört talas om.”

Läs gärna också Dick Erixons vänliga ord, känns extra fint när det kommer från den bloggare som har inspirerat mig mest. Det finns ingen övre gräns och en del av de som ger en pledge brukar inte betala, så de som inte har donerat ännu kan fortsätta att ge.

Pengar utöver 400.000 kan användas till marknadsföring, en komplimenterande faktahemsida samt seminarier i orter som Stockholm, Göteborg, Malmö, Oslo och London. Jag kommer även att skicka gratis exemplar av boken till journalister, ledarskribenter och forskare som intresserar sig för frågan i USA, Storbritannien, Finland, Danmark och Norge. Det svenska rekordet är 550.000 kr för Martin Borgs utmärkta film och det bör vi kunna överträffa. Det bästa gratisreklam vi kan få bland uländska journalister är att kunna skriva i mail eller på baksidan att boken har rekord i crowdfunding i Sverige.