Johan Norberg om forskningen.

Jag skrev en artikel på DN-debatt idag om boken “Migrationens Kraft” av Johan Norberg och Fredrik Segerfeldt. Boken för fram tesen att fri invandring är möjlig och skulle gynna Sverige. Jag förväntade mig inte att jag skulle hålla med om bokens tes, men jag trodde inte att den skulle vara så slarvig och fylld med så många faktafel. Jag ger några (det finns fler) exempel på faktafel i ”Migrationens Kraft” i debattartikeln.

Bland annat påstår Norberg att forskningen har bevisat att invandring ökar tillväxten, att lågutbildad invandring också ökar till tillväxten, samt att ökad tillväxt gör att även lågavlönade får det bättre genom fri invandring. Han skriver ”Forskningen är mycket samstämmig om att immigration har positiva effekter på mottagarlandets ekonomi”.


Det finns ingen konsensus i nationalekonomisk forskning om att invandring, speciellt lågkvalificerad invandring, ökar tillväxten. Olika studier har kommit till olika slutsatser.
 

Jag deltog i debatt mot Johan Norberg i Studio 1. När jag frågar Johan vems forskning som har bevisat att invandring ökar tillväxten svarar han ”Greg Mankiw”.

Det var nyheter för mig. Här finns Greg Mankiw’s forskningsartiklar. Jag kan inte att ett enda handlar om invandringens effekt på tillväxten. 


Greg Mankiw har dock skrivit ett öppet brev som säger att invandring har varit positiv för USA. Ingenstans i brevet påstås det att nationalekonomisk forskning har visat att invandring ökar tillväxten. Att Greg Mankiw stödjer invandring till USA är som givetvis inte samma sak som att Greg Mankiw’s forskning skulle ha bevisat att invandring ökar tillväxten. Jag är säker på att Johan Norberg förstår distinktionen mellan en forskares subjektiva privata politiska åsikter och vad de har bevisat i forskning.

I de forskningsstudier som citeras i brevet handlar ett om tillväxt. Där är slutsatsen:
 
”The theoretical literature on immigration and economic growth suggests that the impact of immigrants on natives’ income growth depends crucially on the human capital levels of the immigrants. Empirical research on this question has yielded conflicting answers, and more work on this issue is needed.”

Det skulle vara jätteintressant om Johan kunde klargöra vad han sa i Radio. I vilken studie har Greg Mankiw bevisat att invandring ökar tillväxten? Det skulle skada Johan Norbergs trovärdighet ytterligare om han utöver alla faktafel i boken skulle visa sig missrepresentera Greg Mankiw’s forskning i radio.

Comments are closed.